El Consell Internacional de Museus (ICOM)-organització internacional de museus i professionals, dirigida a la conservació, manteniment i comunicació del patrimoni- ha decidit en el seu Comité per a la Conservació que la pròxima reunió internacional tindrà com a seu València.

Aquest acte serà el setembre de 2023 coincidint el congrés mundial ICOM-CC, un dels esdeveniments internacionals més importats  en el camp del patrimoni cultural. 

L’ICOM-CC és  la trobada museològica més rellevat en el camp del patrimoni cultural internacional i se celebra cada tres anys. Experts de tot el món es reuneixen per a discutir els temes claual voltant del present i el futur del patrimoni històric i cultural. 

L’última trobada presencial va ser a Copenhague l’any 2017. En aquesta ocasió es van reunir prop de 1.000 participants de més de 50 països de tot el món, i s’espera que aquesta xifra se supere en la pròxima edició.

Per a la pròxima edició a la capital valenciana,els especialistes es tornaran a trobar baix el lema “Cap un passat sostenible” i convertirà la nostra ciutat en la capital mundial del patrimoni cultural,tot un referent a nivell internacional. 

Professionals, personal d’investigació, empreses i centres museístics de tot el món debatran sobre la situació actual, reptes i desafiaments del patrimoni cultural, entre ells, com aconseguir una conservació més eficient i ecològica.

Candidatura coordinada per la UPV

La candidatura de València per a albergar aquesta trobada ha sigut coordinada per la Universitat Politècnica de València –en concret, pel seu Institut Universitari de Restauració del Patrimoni (IRP)- amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana , a través de la Secretaria Autonòmica de Cultura, i l’Ajuntament de la ciutat, mitjançant la Fundació Visit València.

A més, va comptar amb el suport de nombrosos museus i centres culturals de tota Espanya, entre ells el Museu del Prado, el Reina Sofia, el Museu Thyssen-Bornemisza, el Guggenheim , el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu de Belles Arts de València, l’IVAM (Institut Valencià d’Art Modern), el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí  i el Centre del Carme Cultura Contemporània.

El catedràtic Salvador Muñoz Viñas, responsable del Grup de Restauració del Paper de l’Institut de Restauració del Patrimoni de la UPV, és el coordinador d’aquesta candidatura. Segons Muñoz Viñas, “l’atractiu de les seus, i de la ciutat en el seu conjunt, així com la nostra trajectòria en el camp de la conservació del patrimoni cultural, han sigut sens dubte un dels principals motius per a l’èxit de la candidatura valenciana”.

D’altra banda, la secretària autonòmica de Cultura de la Generalitat, Raquel Tamarit ha destacat que:

“des del primer moment la Conselleria dirigida per Vicent Marzà va donar suport a la candidatura perquè la ciutat a més compta amb espais museístics d’enorme qualitat, entre els quals símbols com l’IVAM, el Centre del Carme o el Museu de Belles arts, pertanyents a la Generalitat; però també molts altres amb els quals ens complementem, gestionats per institucions públiques o privades. Creiem, per tant, que València és una ciutat d’agitació cultural expositiva i per aquesta raó també col·laborem en aquest projecte facilitant que Els Arts siga una de les seus que aculla el congrés”.

Mentrestant, Emiliano García, regidor de Turisme i Internacionalització de l’Ajuntament de València, ha assenyalat:

“estem realment emocionats amb la notícia, ja hem demostrat que València és una ciutat més que preparada per a albergar aquest tipus de congressos. Pretenem superar les xifres d’assistents de la passada edició, i sabem que la ciutat acollirà aquest esdeveniment com mereix. Des de la regidoria de Turisme de l’Ajuntament de València secundem i treballem conjuntament amb les administracions públiques i privades perquè València puga ser seu d’esdeveniments culturals. Per això impulsem València com a seu del congrés de la ICOM-CC, creiem fermament en la importància de la cultura i patrimoni de les ciutats com a producte essencial de l’activitat turística”.

El congrés es dividirà en sessions plenàries i sessions tècniques. Les primeres, que albergaran a tots els participants, es celebraran en el Palau de les Arts de València. Les sessions temàtiques, més especialitzades, tindran lloc al campus de Vera de la Universitat Politècnica de València.

L’anunci oficial de la designació de València com a seu de l’ICOM-CC 2023 es va fer el 23 de maig en el marc del XIX congrés de l’ICOM-CC, que s’ha celebrat de manera virtual al llarg de tota aquesta setmana a Pequín.