Helena Blankenstein, alumna del màster en Gestió Cultural, ha sigut la guanyadora de l‘I Premi als Millors Treballs Acadèmics relacionats amb els ODS de l’Eix Planeta de la Càtedra Planeta i Desenvolupament Sostenible de la UPV i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

L’alumna ha sigut guardonada per la seua TFG ’Monument a la Permacultura un projecte artístic per a cultivar la creativitat alliberadora en temps de crisi. Presència i producció i l’ètica ecològica en la cooperació al desenvolupament en relació amb el canvi climàtic’”.

El projecte artístic reuneix una investigació sobre l’art ecològic i l’art col·laboratiu com a tècnica per a maximitzar l’empatia amb els problemes del canvi climàtic en la cooperació al desenvolupament.

A més, la investigació tracta de desenvolupar la capacitat a través de Permacultura creant situacions de màxima apreciació dels problemes ecològics i socials al poble indígena Chewa, Mbwindi, Malaui, emfatitzant els objectius de desenvolupament sostenible 2030; 2. Fam Zero i 15. Vida en la Terra (ODS, ONU).

Partint de l’anàlisi d’aquestes quatre temàtiques, el projecte artístic presentat és una intervenció en l’espai públic per a crear i atorgar significat a través de l’acció, el joc i la voluntat. Es tracta d’un treball no invasiu amb impacte reduït, que pertany a un moviment del xicotet, el local, l’equilibri, construint empatia amb altres persones i amb altres espècies i que busca l’autenticitat, la rellevància, la transparència i la construcció d’una Comunitat. S’esforça per superar els missatges negatius de la crisi ecològica amb un enfocament cap al que es pot aconseguir seguint l’ètica ecològic.