Helena Blankstein, alumna del màster d’artteràpia de la UPV, ha sigut la guanyadora de l‘I Premi als Millors Treballs Acadèmics relacionats amb els ODS de l’Eix Planeta de la Càtedra Planeta i Desenvolupament Sostenible de la UPV i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

L’alumna ha sigut guardonada per la seua TFG ’Monument a la Permacultura un projecte artístic per a cultivar la creativitat alliberadora en temps de crisi. Presència i producció i l’ètica ecològica en la cooperació al desenvolupament en relació amb el canvi climàtic’”.

El projecte artístic reuneix una investigació sobre l’art ecològic i l’art col·laboratiu com a tècnica per a maximitzar l’empatia amb els problemes del canvi climàtic en la cooperació al desenvolupament.

A més, la investigació tracta de desenvolupar la capacitat a través de Permacultura creant situacions de màxima apreciació dels problemes ecològics i socials al poble indígena Chewa, Mbwindi, Malaui, emfatitzant els objectius de desenvolupament sostenible 2030; 2. Fam Zero i 15. Vida en la Terra (ODS, ONU).

Partint de l’anàlisi d’aquestes quatre temàtiques, el projecte artístic presentat és una intervenció en l’espai públic per a crear i atorgar significat a través de l’acció, el joc i la voluntat. Es tracta d’un treball no invasiu amb impacte reduït, que pertany a un moviment del xicotet, el local, l’equilibri, construint empatia amb altres persones i amb altres espècies i que busca l’autenticitat, la rellevància, la transparència i la construcció d’una Comunitat. S’esforça per superar els missatges negatius de la crisi ecològica amb un enfocament cap al que es pot aconseguir seguint l’ètica ecològic.